Vols menjar a Terrablava? Truca'ns! 934 126 372
ca es en

Receptes catalanes per sorprendre als teus convidats i triomfar al Nadal

Ser l’amfitrió d’un menjar nadalenc no és tasca fàcil. Ets el responsable que el sopar més important de l’any sigui un èxit i això, sabem que és difícil de manejar de vegades. Per això, en el blog de Terrablava, aquest mes et portem les millors receptes de la nostra terra per lluir-te en Nadal i ser el centre de totes les mirades i afalacs!.

 

Si el teu dubte de cada any és si començar amb una sopa, uns entrants, o tal vegada uns aperitius, o uns canapès, en Terrablava t’ajudarem amb les millors Receptes de Nadal típiques de Catalunya.

Sabem que el més important és saber idear un menú complet amb el qual els nostres comensals puguin omplir el seu estómac, per això, hem decidit posar-t’ho fàcil amb aquest sopar temàtic que segur, agradarà a tots els comensals, fins a davant els paladars més exigents. No facis el de sempre i tracta de sorprendre als teus comensals amb una recepta típica de la cuina catalana que els deixarà amb ganes de més.

No necessites tenir un títol de Masterchef entre les teves mans per cuinar això, així que segur que et surt un sopar de deu. En el nostre blog t’oferim els millors plats i t’ensenyem com cuinar-los, perquè tu només hagis de preocupar-te per fer la selecció de plats que més van a triomfar entre els teus convidats. Presa bona nota dels passos clau i dels ingredients que vas a necessitar per omplir la teva taula de delícies aquest Nadal. Aquest any gens de reserves en hotels i restaurants, i ni parlar de plats preparats, aquestes festes van a ser casolanes!

1.Sopa de galets amb “pilota”

La coneguda com a sopa de galets és un dels plats tradicionals de Catalunya i Balears. Els galets són una pasta amb forma de cargols de mar, que en lloc d’emplenar-la, es cuina juntament amb unes petites mandonguilles de carn, per separat, d’una banda el brou amb galets i les mandonguilles per un altre. La cocció del brou d’aquesta sopa és una miqueta lenta i requereix temps, com més temps estigui el brou en el foc, més saborós estarà. Per això recomanem que comencis a preparar-ho unes hores abans que vengen els teus convidats a casa. És una preparació ideal per passar el fred nadalenc i nodrir-se amb les calories necessàries per aguantar la resta de les festes sense defallir mentre compromís social.

sopa-galets-vegana-4

Necessitaràs:

  • 160 gr de galets de nadal
  • 2 Litres de brou de pollastre
  • 200 gr de carn de porc picada
  • 150 gr de botifarra negra
  • 50 gr de cansalada
  • 2 potes de pollastre
  • 1 ou
  • 1 pastanaga
  • Julivert picat
  • Surt
  • Pebre

Col·loca un recipient al foc amb 2 litres de brou de pollastre. Bull els galets 10 minuts en el brou de pollastre bullint, després els retires i escorres. Tira la cansalada tallada en trossos i les potes de pollastre i deixa bullir 20 minuts. Afegeix la pastanaga en rodanxes gruixudes i als 10 minuts afegeix la botifarra negra i la carn de porc. Mescla en un bol la carn picada de porc, al costat del julivert picat, un polsim de sal, pebre, l’ou i afegeix la resta de carns i la pastanaga. Pica la mescla i amb l’ajuda d’una pispa pastissera, emplena els galets. Bull de nou la escudella, afegint més brou i els galets ja farcits.

2. Coca d’escalivada:

Aquesta elaboració és senzilla, però requereix d’uns ingredients de qualitat per obtenir un sabor autèntic, així com temps i afecte en la seva elaboració. Podríem dir que la coca d’escalivada és semblada a una pizza de verdures sense tomàquet i sense formatge, però la massa de la coca és més fina i cruixent. Si vols fer-la a casa posa les verdures (pebrot vermell i albergínia són les més habituals) al forn, treu-los la pell, salteja-les al gust amb una mica d’all i posa-les damunt de la massa de coca i després al forn per completar el procés. La massa de la coca la pots comprar feta o fer-la a casa, aquí tens la recepta.

coca-escalivada

Necessitaràs:

  • 1 pebrot vermell
  • 1 albergínia
  • 1 ceba
  • 50 g d’olives negres sense os
  • Oliï d’oliva

Per a la massa:

  • 400 g de farina de blat
  • 220 g d’aigua
  • 10 g de sal
  • 5 g de llevat fresc
  • 5 g d’oli d’oliva
  • 5 g de sucre integral de canya (panela)
  • 5 g de pebre blanc

Precalenta el forn a 180º. Prepara la massa de la coca. Dilueix el sucre i el llevat en aigua tèbia i mescla en un bol amb la resta d’ingredients. Quan estiguin integrats, pasta sobre els fogons durant 15 minuts. Guarda la massa en un bol greixat amb oli, tapa amb paper film fins que doblegui la seva grandària. Mentre la massa lleva, rosteix les verdures. Neteja el pebrot i l’albergínia i pela la ceba. Greixa les verdures amb una mica d’oli, col·loca-les en una font o safata i posa-les al forn durant 45 minuts. Gira les verdures a mitja cocció perquè es cuinin igual per tots dos costats. Tingues compte que el temps del forn pot variar en funció de la grandària de les verdures. Pela, lleva les llavors i talla les verdures a tires una vegada estigui fredes. Precalenta el forn a 230º. Saca amb cura la massa del bol i talla-la en 4 trossos iguals. Si no vols fer 4 coques, pots congelar els trossos que no vagis a utilitzar. Estira la massa fins que tingui 5 mm de grossor. Pinta-la amb oli d’oliva. Col·loca damunt les verdures rostides i les olives tallades en rodanxes. Hornea la coca durant 20 minuts a 230º o fins que la coca es dauri.

3. Canelons de Sant Esteve:

Els canelons són el típic plat de reprofitament (o almenys va començar sent això) que se servia en les llars catalanes el dia de Sant Esteve amb l’objectiu de donar sortida a totes les sobres del festí nadalenc. Avui dia en poques cases s’elaboren realment amb sobres i també en molt poques es fan el mateix dia de Sant Esteve, doncs són molt laboriosos i pot deixar-se treball fet amb antelació.

canelones-veganos-abuela-1

Necessitaràs:

  • Pasta per 20 canelons.
  • 200 g de pit de pollastre de pollastre.
  • 150 g de vedella.
  • 150 g de porc.
  • 100 g de botifarra crua.
  • 1 fetge de pollastre.
  • 1 ceba.
  • 150 g de tomàquets madurs.
  • 75 cc de conyac.
  • 200 ml de brou (que només utilitzarem si la pasta queda massa espessa).
  • Oli, sal, pebre i nou moscada.

Per a la salsa beixamel:

  • 500 ml de llet.
  • 50 g de mantega.
  • 50 g de farina.
  • 50 g de formatge emmental rallat.
  • Sal, pebre mòlt i nou moscada.

Per començar, es pela i es pica la ceba, es ralla el tomàquet i es talla la carn en trossos no massa gruixos. Es posa a coure la carn i el fetge en una cassola amb dues cullerades d’oli, i, quan comenci a agafar una mica de color, salpebrem. Afegim la ceba i baixem el foc, perquè no es cremi. Quan comenci a estar daurada, afegim el conyac i deixem reduir. Afegim el tomàquet, rectifiquem de sal i deixem coure uns deu minuts més. Quan la carn ja està cuita, es tritura. És el moment en què s’afegeix una mica de brou, però solament si les carns han quedat massa espesses. Es bull la pasta dels canelons en abundant aigua, salada però sense oli. Durant els primers minuts, és millor regirar perquè no s’enganxi. Una vegada cuita, s’estén i emplena cada caneló amb la carn, i s’enrotlla acuradament. Es col·loquen tots en una safata per al forn, amb la costura cap amunt, perquè no s’obrin quan els servim. Prepara la beixamel. Es desfà la mantega en un cassó, s’afegeix la farina, es remou i just abans que agafi color s’afegeix la llet. És important anar removent-ho perquè no es facin grumolls. Quan la llet acabi de bullir, es condimenta amb sal, pebre i nou moscada i es retira del foc. Es reparteix per sobre dels canelons i es repeteix aquesta operació amb el formatge rallat. Gratinem els canelons intentant col·locar la safata el més lluny possible del gratinador del forn.

I NO T’OBLIDIS DEL PORRÓ!

Beure va venir directament del porró és una tradició molt arrelada a Catalunya i pot arribar a ser molt divertit si tots els comensals ho fan. Els més hàbils l’hi allunyen de la boca sense vessar ni una gota. Intenta-ho!

Antes de que empieces a navegar por la Web nos gustaría informarte que utilizamos cookies con diferentes finalidades en la Web www.terrablava.es, de tal forma que puedas decidir si quieres que las mismas se instalen en tu equipo o no.

En caso de continuar navegando en www.terrablava.es, TERRABLAVA deducirá que aceptas la instalación de las cookies, otorgándonos el consentimiento para poder instalarlas en tu equipo. Más información

ACEPTAR
Aviso de cookies